30 Ιαν 2007

Ισορροπία προστασίας-ευελιξίας στα εργασιακά δηλώνει ότι αναζητεί ο Σ.Τσιτουρίδης

Λευκή Βίβλος
Ισορροπία προστασίας-ευελιξίας στα εργασιακά δηλώνει ότι αναζητεί ο Σ.Τσιτουρίδης

29/01/07 23:21

Αθήνα

«Η προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του εργαζομένου και την ευελιξία στην αγορά εργασίας, αποτελούν μόνιμο και αδιαπραγμάτευτο στόχο της κυβέρνησης», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης.

Παραλλήλως, ο κ. Τσιτουρίδης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προγραμματίζει για την επόμενη πενταετία, αύξηση των κοινωνικών δαπανών του προϋπολογισμού, ύψους 1% επί του ΑΕΠ, με στοχευμένες παρεμβάσεις, προκειμένου τουλάχιστον, το 50% των πολιτών που ζουν ελάχιστα κάτω από το όριο της φτώχειας, να το υπερβούν.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύνταξη «Λευκής Βίβλου για την Εργασία», ο κ. Τσιτουρίδης επεσήμανε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διατήρησης, αλλά και προβολής διεθνώς, του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου - και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο

«Ενώ αλλού τα ποσοστά μερικής εργασίας φθάνουν στο 25%, εμείς είμαστε στο 5,5%. Στόχος μας δεν μπορεί να είναι να αυξηθεί το ποσοστό αυτό - πρότυπό μας παραμένει η πλήρης απασχόληση - αλλά πολλές φορές ο κόσμος και η αγορά φεύγει μπροστά» ανέφερε ο κ. Τσιτουρίδης.

Για το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας στην ΕΕ είπε: «Έρχονται κυβερνήσεις - ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, που λένε ότι προτάσσουν την ανταγωνιστικότητα και διεκδικούν το δικαίωμα αυτοεξαίρεσης από το ευρωπαϊκό μοντέλο. Βλέπετε με τι ευκολία έρχονται 10-15 νέα κράτη που λένε «είναι δυνατόν να μας απασχολεί το πόσες ώρες θα δουλεύει κανείς σε ατομικές συμβάσεις; Αυτό είναι τεχνικό θέμα!» Για μας δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό θέμα. Δεν έχουν όλοι οι εργαζόμενοι τη δυνατότητα να κάθονται 80 ώρες στην εβδομάδα πίσω από ένα τραπέζι».

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ Τσιτουρίδης, «μαζί με την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Κύπρο, συνιστούν την αναστέλλουσα μειοψηφία σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Είμαστε με τα μάτια και τα αυτιά ανοικτά και βρισκόμαστε σε συνεχή εβδομαδιαία διαβούλευση, για να κρατήσουμε μακριά τέτοιες προτάσεις, μέχρι τον οριστικό αποκλεισμό από την ατζέντα των συζητήσεων, μοντέλων που δεν συντηρούν το ευρωπαϊκό πρότυπο».

Σχετικά με τη σύνταξη της «Λευκής Βίβλου για την Εργασία», ο υπουργός Απασχόλησης ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει στους κοινωνικούς εταίρους το ερωτηματολόγιο που της απηύθυνε η Επιτροπή για την αναπροσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας - και αναμένει την απάντησή τους.

Τέλος, ο κ. Τσιτουρίδης, χαρακτήρισε το 2007, έτος σημαντικών αλλαγών και ενίσχυσης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

ΠΑΣΟΚ: «Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί»

Ο Σ. Κοσμίδης από το ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε το συνδυασμό ευελιξίας και ασφάλειας, «ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί», ενώ ο 'κης Τσοχατζόπουλος, ενδιαφέρθηκε για το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει πολιτικές για την εξασφάλιση του «ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης», ή μιας «εθνικής σύνταξης καλυπτόμενης από το κράτος, ως επιπρόσθετης ασφάλισης για τον Έλληνα πολίτη».

Εκ μέρους του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, οι ευρωβουλευτές τους κ. Τούσσας και Παπαδημούλης, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα θέματα της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τις ανησυχίες τους σχετικά με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που δρομολογείται μέσω φαινομένων, όπως η υπενοικίαση εργαζομένων.


, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=774398

Δεν υπάρχουν σχόλια: