22 Ιαν 2007

Για τα ΑΕΙ

Είμαι λίγο εκτός θέματος, αλλά...

news in.gr - Πριν από το νόμο-πλαίσιο οι θέσεις της κυβέρνησης για το πανεπιστημιακό άσυλο

«Το συμβούλιο των πρυτάνεων εκπροσωπεί το πανεπιστήμιο, με όλα του τα προβλήματα. Δεν είναι η ΠΟΣΔΕΠ, η ΠΟΣΔΕΠ είναι συνδικαλιστικό όργανο, είναι μόνο για τα συνδικαλιστικά μας, πώς το λένε. Δεν έχουν καμία σχέση. Ποιος εξέλεξε την ΠΟΣΔΕΠ για να ασχολείται με το περιεχόμενο της παιδείας; Ουδείς» δήλωσε ο κ. Βερέμης.
Τάδε έφη ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ (και μέλος της ΠΟΣΔΕΠ ως μέλος ΔΕΠ του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου της Αθήνας). Μπορεί κανείς να διαφωνήσει με τις επιλογές και τις θέσεις της πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ. Αλλά από πού κι ως πού δεν δικαιούται η ΠΟΣΔΕΠ να ασχολείται με το περιεχόμενο της παιδείας; Και ποιος δικαιούται να ασχολείται; Οι πρυτάνεις που εξέλεξε η κατά τόπους ΔΑΠ ή ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος του ΕΣΥΠ;

Για τις Συνόδους των Πρυτάνεων και το μη θεσμοθετημένο ρόλο τους, κοιτάξτε εδώ.


1 σχόλιο:

Eirini είπε...

Το σχόλιο του Βερεμή απηχεί την άποψη πολλών που θέλουν τα σωματεία και οι συλλογικότητες εργαζομένων να διεξάγουν μόνο οικονομικό αγώνα.

Όμως η γραμμή αυτή που ενώνει τις οικονομικές διεκδικήσεις μας με την απαίτησή μας για πλήρη έλεγχο πάνω στο προϊόν της εργασίας μας δεν είναι μια μαρξιστική θεωριτικολογία. Πως θα μπορούσε η ΠΟΣΔΕΠ να μην πάρει θέση για την παιδεία στο σύνολο της;

Η παρατήρηση αυτή θα έπρεπε να αντιχήσει και στα αυτιά πολλών μελών σωματείων και συλλογικοτήτων εργαζομένων οι οποίοι διαχωρίζουν τους αγώνες σε μικρούς και μεγάλους (οι μικροί για τα σωματεία, οι μεγάλοι για τα κομματικά επιτελεία) και βάζουν κουτάκια και όρια ως προς το τι μπορεί να διεκδικεί μια συλλογικότητα βάσης (γιατί γι'αυτό μιλάμε!).

Εμείς αλήθεια που στεκόμαστε;