15 Ιαν 2007

Για τη χρήση της στατιστικής

Σ' αυτό το άρθρο της Καθημερινής παρουσιάζονται ορισμένα από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (το "καλάθι της νοικοκυράς") για το 2006.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου με αφορμή τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου δήλωσαν «Εφαρμόζουμε πιστά το «Εθνικό Πρόγραμμα: Μεταρρυθμίσεων 2005 – 2008», το οποίο καταρτίστηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που προέκυψαν από την αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας. Προωθούμε και συνεχώς βελτιώνουμε το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Γιατί στόχος μας είναι η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης. Έγνοιά μας είναι ο πολίτης, ο πολίτης καταναλωτής, ο πολίτης εργαζόμενος. Βασικοί στόχοι μας είναι η αύξηση της απασχόλησης, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος, η πραγματική σύγκλιση προς την Ευρώπη».

Νομίζω ότι θα είχε ενδιαφέρον μια συζήτηση για τη χρήση της στατιστικής ως επιστημονικού ενδύματος μιας πολιτικής επιχειρηματολογίας. Μερικές χρήσιμες ιδέες θα βρείτε συνοπτικά στη wikipedia, εδώ και αναλυτικότερα στο radstats.org.uk (βλ. π.χ. αυτό).

Δεν υπάρχουν σχόλια: