7 Σεπ 2008

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ …«ΜΠΛΟΚΑΚΙ»

Στο στόχαστρο της νέας φοροεπιδρομής οι νέοι εργαζόμενοι με σύμβαση έργου.

Στην καυτή επικαιρότητα αναδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες η λεγόμενη γενιά των 700 ευρώ και των χαμηλότερα αμειβόμενων εργαζομένων χωρίς δικαιώματα. Το μεγάλο αυτό και συνεχώς διευρυνόμενο στρώμα νέων κυρίως εργαζόμενων το οποίο δεν απολαμβάνει τα αυξημένα δικαιώματα της πρόσληψης, αλλά δουλεύει με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, το περίφημο «μπλοκάκι», χτυπήθηκε παράπλευρα και σκληρά από τα φορολογικά πυρά της κυβέρνησης, αποτέλεσμα του πόσο πρόχειρος και κοινωνικά ανάλγητος υπήρξε ο σχεδιασμός της φοροεπιδρομής. Η κατακραυγή ήταν καθολική για την επαίσχυντη ρύθμιση να καταργηθεί το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα κάτω των 10.500 ευρώ, που αγκάλιαζε και εργαζόμενους των 600 και 700 ευρώ με μπλοκάκι. Αυτοί εμφανίζονται μεν στην εφορία ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι υπάλληλοι με εξαρτημένοι εργασία. Παρά το σάλο, οι τελικές ρυθμίσεις στην τροπολογία διαιωνίζουν την αδικία και θα …«ξεπαραδιάσουν» τους εργαζόμενους που υφίστανται την πιο σκληρή εκμετάλλευση.

Θραύση κάνει στην …εργασιακή πιάτσα το «μπλοκάκι». Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια απολογιστική έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για το 2007, οι συμβάσεις έργου αυξήθηκαν κατά 43%, τάση που μεταφράζεται και σε εξάπλωση του δελτίου παροχής υπηρεσιών το οποίο υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία Σε συγκεκριμένους κλάδους η γενίκευση του καθεστώτος αυτού είναι σαρωτική, όπως για παράδειγμα στους μηχανικούς, χώρο στον οποίο σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που διενήργησε το ΕΜΠ (στοιχεία που φτάνουν ως το 2001) για τους απόφοιτους των πολυτεχνείων, οι οιωνεί μισθωτοί που εμφανίζονταν όμως με δελτίο, αντιπροσώπευαν το 26,9% του συνόλου.

Εργαζόμενος με «μπλοκάκι» σημαίνει υπάλληλος μόνο στις υποχρεώσεις του αλλά χωρίς τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή τη σχέση: Δηλαδή στερείται άδειες, επιδόματα (π.χ. Χριστουγέννων, Πάσχα, καλοκαιριού κ.α.) υπερωρίες και αποζημίωση για τυχόν απόλυση. Η κατάφωρη αυτή παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας που κατά κόρον εφαρμόζεται σαν πάγια πρακτική από πολλούς εργοδότες σχεδόν νομιμοποιήθηκε από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, που με δηλώσεις του στην εφημερίδα Βήμα και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς έκανε λόγο για συμβάσεις έργου που υποκρύπτουν μισθωτή εργασία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αυτό που παραδέχτηκε μέχρι και η κυβέρνηση δεν το αναγνωρίζουν οι συνδικαλιστικοί φορείς: Τα σωματεία και οι ομοσπονδίες δεν αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους με δελτίο σαν συναδέλφους, δεν τους γράφουν ως μέλη, ενώ τιμωρούν και όσα σωματεία έχουν άλλη άποψη στο θέμα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια Εργατική Αλληλεγγύη, που επειδή γράφει μέλη του εργαζόμενους σε εργολάβους δεν αναγνωρίζεται από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και το Σωματείο Μηχανικών που την πρακτική του να έχει ως μέλη μισθωτούς μηχανικούς με μπλοκάκι, την πληρώνει με αποκλεισμό από συνέδρια και δευτεροβάθμια όργανα.

Η τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα άμβλυνε υποτίθεται την αδικία, είναι σκέτη κοροϊδία. Ο Γ.Αλογοσκούφης επενέφερε με τροπολογία το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ για όσους εργάζονται με το καθεστώς του ελεύθερου επαγγελματία για τις εξής κατηγορίες: όσοι με μπλοκάκι απασχολούνται σε ένα εργοδότη ή σε δύο διαδοχικούς εργοδότες μέσα στον ίδιο χρόνο, το περισσότερο για 6 χρόνια και εφόσον είναι κάτω των 30 ετών. Οι παραπάνω περιορισμοί εξαιρούν ουσιαστικά από τη φοροαπαλλαγή όσους το έχουν περισσότερη ανάγκη. Όσους αναγκάζονται για παράδειγμα να δουλεύουν σε δύο και τρεις ταυτόχρονα εργοδότες από 200 και 300 ευρώ. Όσους αναγκάζονται να αναζητήσουν δουλειά πάνω από δύο φορές μέσα στο χρόνο. Τη μεγάλη μάζα των 30αρηδων, πτυχιούχων ΑΕΙ με μεταπτυχιακά σε πολλές περιπτώσεις, που είναι και φρέσκοι στην εργασία. Όσους έχουν γίνει μόνιμοι με μπλοκάκι , δηλαδή τελούν υπό το απαράδεκτο αυτό καθεστώς πάνω από 6 χρόνια. Επιπλέον, από μια άλλη σκοπιά, οι προβλέψεις αυτές του φορολογικού νόμου έρχονται να νομιμοποιήσουν πλαγίως το υπάρχον καθεστώς αυθαιρεσίας όσων εργοδοτών καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία.

Χωρίς κανένα δισταγμό λοιπόν η κυβέρνηση θα τα πάρει απ΄ όσους πραγματικά έχουν ανάγκη και βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα των εργασιακών αλλαγών. Αντιμετωπίζει ως κλέφτες της εφορίας αυτούς που υφίστανται την πιο σκληρή εκμετάλλευση. Αυτό δεν δείχνει μόνο την άγνοια της κυβέρνησης για την πραγματική κατάσταση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα, όπως φάνηκες εξαρχής από τις διατάξεις για την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου. Δείχνει δυστυχώς και την παντελή έλλειψη βούλησης ώστε να πατάξει την αυθαιρεσία των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων.

Αρθρο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΟΥΤΑΡΗ από την εφημερίδα ΠΡΙΝ (7-9-08)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φανταστείτε ότι ο λόγος απλά και μόνο για τον οποίο και μπήκα εδώ ήταν γιατί έχω υποστεί αυτή τη βάναυση εκμετάλλευση από την εργοδοσία μου τα τελευταία 3 χρόνια με αποκορύφωμα να παραμένω απλήρωτος τους τελευταίους 3 μήνες και δεν έχω καμία δυνατότητα ή νομική κάλυψη απέναντι στην υποστήριξη του δίκιου μου! Απλά μετά από αυτά φοβάμαι ότι θα φάω και ξύλο αν το ψάξω και περισσότερο! Αισθάνομαι τελείως απογοητευμένος, εξαντλημένος και δυστυχισμένος...

ΘΑΝΑΣΗΣ είπε...

Όσο περισσότερο το ψάχνεις τόσο καλύτερα μπορείς να το αντιμετωπίσεις, ειδικά αν το κάνεις με συλλογικό τρόπο. Γι'αυτό μην απογοητεύεσαι.