3 Σεπ 2008

ΝΕΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ... Μπορεί να πάει αλλιώς;

Το καλοκαίρι τελείωσε. Κι αν κάποιοι είδαν «λίγο καλοκαίρι» τότε το καλοκαίρι όπως το ξέραμε ήταν για λίγους. Τιμές δωματίων, εισιτηρίων, κάμπινγκ κι ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί …στα ύψη, στο όνομα μίας κρίσης που σκοπεύει να ξεπεραστεί σε βάρος των εργαζόμενων. Άλλοι δεν είχαν τα λεφτά κι άλλοι δεν είχαν την άδεια για να ηρεμήσουν από το καθημερινό κυνήγι μιας καλύτερης πραγματικότητας, μιας δουλειάς με αξιοπρέπεια, μιας στιγμής χωρίς τον φόβο της ανεργίας. Τα κεφάλια πάλι μέσα …πίσω στους ρυθμούς που πολλοί γνωρίσαμε μα κανένας μάλλον δεν αγάπησε. Πίσω σε μια πραγματικότητα που δεν θα αλλάξει όσο δεν την αλλάζουμε εμείς οι ίδιοι, οι νέοι που όλοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ως «γενιά των 700 Ευρώ». Μια γενιά που κανένας από τα επιτελεία των καθεστωτικών κομμάτων και των εργοδοτών δεν μπορεί και δεν θέλει να της προσφέρει ένα καλύτερο αύριο. Αυτά και …άλλα χειρότερα θα τάξει η κυβέρνηση της ΝΔ δια στόματος Καραμανλή στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στόχος της θα είναι να τα πραγματοποιήσει κιόλας !!!

Από τη μία η ακρίβεια, η μαύρη εργασία, η φορολογική αφαίμαξη αναγκάζουν τους νέους να παραμένουν κάτοικοι του «παιδικού δωματίου», εργαζόμενοι με αντίτιμο ένα «χαρτζιλίκι». Ετεροαπασχολούμενοι, με συμβάσεις, εποχιακοί, αναζητώντας τη χαραμάδα που οδηγεί σε μία θέση του δημοσίου ή μια δουλειά με καλύτερους όρους από την οποία λίγοι θα καταφέρουν να περάσουν ή έστω για λίγο. Από την άλλη κάποιοι σφυρηλατούν το σχέδιο για το δικό τους καλύτερο αύριο. Η Κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση κι ο ΣΕΒ, εκπονούν το δρομολόγιο που θα οδηγήσει σε μία ανταγωνιστικότερη Ελληνική κι ευρωπαϊκή οικονομία, ένα δρομολόγιο που χωράει λίγους αλλά θα σχεδιαστεί στο όνομα όλων.

Ως απάντηση στην κατάσταση που μας έχουν ήδη στρώσει θα μας προσφέρουν λύση από τα παλιά. 150 χρόνια μετά την κατοχύρωση του 8ωρου, η προοπτική των εργαζόμενων αυτής της γενιάς, είναι οι 70 ώρες δουλειά την εβδομάδα που θεσπίζει η ΕΕ. Τα βαρέα κι ανθυγιεινά εξαφανίζονται σιγά - σιγά από το χάρτη της ασφάλισης από τη ΝΔ. Ο εργάσιμος βίος επιμηκύνεται από το νέο ασφαλιστικό. Οι νέες μορφές εργασίας εισβάλλουν μαζικά στο προσκήνιο (συμβάσεις, part time, υπενοικίαση εργαζομένων), η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο. Τα ινστιτούτα καταναλωτών εμφανίζονται ως Σέρλοκ Χόλμς στη μάχη κατά της αισχροκέρδειας, όταν οι εργοδότες (ΣΕΒ) υπογράφουν με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία (ΓΣΕΕ) αυξήσεις που φτάνουν οριακά το μισό ευρώ τη μέρα, στην πιο επαίσχυντη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της εποχής μας ως τώρα. Αυτή η πραγματικότητα δεν μας αξίζει !!!

Αυτή η πολιτική δεν μας χωράει. Η πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που κάνει δώρο στα όρνια της ιδιωτικής εκπαίδευσης τους χιλιάδες νέους που δεν μπήκαν στις σχολές που ερημώνουν από τη βάση του 10, η πολιτική που απελευθερώνει τις απολύσεις, που μας θέλει να δουλεύουμε όλη μέρα ή καθόλου, να πληρωνόμαστε με το σταγονόμετρο αλλά ταυτόχρονα να πληρώνουμε την ίδια μας την ύπαρξη, δεν πάει άλλο !!!

Μπορεί όμως να πάει αλλιώς; Για εμάς μπορεί! Μόνο με τη συλλογική συσπείρωση και δράση μπορεί η γενιά μας να μη γίνει η γενιά της σιωπής, αλλά αυτή της ανατροπής. Με αγώνα σε κάθε σωματείο για την ανατροπή της Συλλογικής Σύμβασης, με αγώνα που θα εκβιάζει την κυβέρνηση, θα απορρίπτει τα «ευρωπαϊκά δεδομένα» και τους μονόδρομους, με αλληλεγγύη σε κάθε συνάδελφο που απολύεται, με συμπαράσταση σε όποιον μάχεται, με δημιουργία συλλογικοτήτων μπορούμε να πάμε κόντρα στα σχέδια που ετοιμάζουν για τη γενιά μας. Κόντρα στη μεμψιμοιρία και την υποταγή, μπορούμε να νικήσουμε.

Η μάχη αυτή για φέτος ξεκινάει στη ΔΕΘ. Εκεί που η κυβέρνηση θα δημοσιεύει τα νέα μέτρα, τους προϋπολογισμούς λιτότητας, τα σχέδια των ελλήνων επιχειρηματιών, να πάμε να τα καταγγείλουμε. Μακριά από τον συμβιβασμένο – κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό, σε ανεξάρτητη εργατική και νεολαιίστικη συγκέντρωση, να βγούμε μπροστά με τα συνθήματα της γενιάς μας, με τις ανάγκες του κόσμου της δουλειάς. Όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε το σκηνικό. Στους δρόμους, αλλά και με μικρές και μεγάλες μάχες στους χώρους που εργαζόμαστε. Μέσα στα σωματεία, φτιάχνοντας νέα όπου δεν υπάρχουν, δημιουργώντας συλλογικότητες και αγωνιστικές επιτροπές και πρωτοβουλίες.

ΣΑΒΒΑΤΟ 6/9/2008, Θεσσαλονίκη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ 6μμ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

ΠΕΜΠΤΗ 11/9/2008, Αθήνα ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΧΑΦΤΕΙΑ(ομόνοια) 7μμ
ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ – ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Παλεύουμε για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Δίνουμε ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

>ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, 1400 ευρώ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

>ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, 5ήμερο - 7ωρο, 35ωρο

>ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ – ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

>ΕΓΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: