14 Αυγ 2008

Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΦΑΝΗΣ Ή ΤΟΥ ...ΣΙΝΤΛΕΡ;;;

Σε καράτομηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων προχωρά η κυβέρνηση.

Τη λίστα του …Σίντλερ θυμίζει η υπόθεση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ) που πασχίζει η κυβέρνηση να κλείσει μέσα στο κατακαλόκαιρο. Και αυτό διότι όπως όλα δείχνουν θα κοπούν τα περισσότερα σήμερα χαρακτηριζόμενα ως ΒΑΕ επαγγέλματα και αυτά που θα παραμείνουν απλώς θα σώζουν τα προσχήματα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιασφαλιστική της επιδρομή, με καρατόμηση των ΒΑΕ και των επιπρόσθετων δικαιωμάτων που απέρρεαν από αυτό το καθεστώς για 750.000 εργαζομένους σε σκληρές εργασίες. Όπως διέρρευσε στον Τύπο, η Επιτροπή Μπεχράκη έχει «εξαιρέσει» από την επίμαχη λίστα έως και 250 επαγγέλματα από τις 537 ειδικότητες, ενώ τις τελικές αποφάσεις θα πάρει η Πετραλιά, η οποία καίγεται το πόρισμα να παρουσιαστεί ακόμη και μέσα στον Αύγουστο!

Οι νέες αντεργατικές αλλαγές θα αφορούν σε πρώτη φάση περίπου 400.000 εργαζόμενους. Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από το ειδικό αυτό καθεστώς θα επέλθει αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η αύξηση μπορεί να φτάσει και τα επτά χρόνια. Κάποιοι, λοιπόν, θα συνταξιοδοτούνται στα 60 και άλλοι στα 65, δημιουργώντας νέα πολυδιάσπαση συμφερόντων. Οι νέοι εργαζόμενοι που δεν θα μπουν στο ειδικό καθεστώς, θα χάσουν το επίδομα ΒΑΕ, το οποίο σήμερα ανέρχεται έως και 250 ευρώ τον μήνα. Επομένως, το χτύπημα στο εργατικό εισόδημα θα είναι άμεσο, όχι μετά από πολλά χρόνια κατά τη συνταξιοδότηση! Οι συντάξεις προβλέπεται ότι θα μειωθούν έως και 14% για τους νέους ασφαλισμένους που δεν θα υπόκεινται στο καθεστώς των ΒΑΕ, αφού πλέον, στον υπολογισμό της σύνταξης δεν θα λογίζεται το ειδικό επίδομα.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις υποτίθεται ότι θα αφορούν τους νέους ασφαλισμένους που θα εργαστούν μετά την ψήφιση του νόμου. Ωστόσο, αυτό είναι μύθος. Διότι σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τα ΒΑΕ, είναι προφανής ο κίνδυνος οι εργοδότες να απολύουν το προσωπικό που υπάγεται στα βαρέα για να προσλάβουν νέους που δεν θα ανήκουν σε αυτό το ειδικό καθεστώς (και επομένως δεν χρειάζεται να καταβάλλουν αυξημένο ασφάλιστρο). Μετά τον αντιασφαλιστικό νόμο, η κυβέρνηση ανοίγει άλλο ένα μέτωπο, που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από τους νέους εργαζόμενους και γενικότερα από το εργατικό κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: