26 Οκτ 2009

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ

Ήδη από την ΔΕΘ φαινόταν ότι οι εκλογές προκηρύχθηκαν για να μπορέσουν να περάσουν σαν οδοστρωτήρας τα μέτρα εκείνα που χρειάζεται το κεφάλαιο για να μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτο να αναπτύσσεται και να αυξάνει τα κέρδη του. Και πραγματικά γίναμε μάρτυρες ενός απίστευτου ανταγωνισμού για το ποιός μπορεί να ξεζουμίσει καλύτερα τους εργαζόμενους και τη νεολαία, καθώς η ΝΔ υποσχόταν μηδενικές αυξήσεις και το ΠΑΣΟΚ αυξήσεις 0,30 λεπτών.

Και ενώ προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ έκανε σημαία του την ‘’πράσινη ανάπτυξη’’, προσδιορίζοντας το μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται ο ελληνικός καπιταλισμός για να συνεχίσει την κερδοφορία του, με τις προγραμματικές δηλώσεις του Γιωργάκη έγινε φανερό που το πάει.

Πρώτο μέλημα του ΠΑΣΟΚ λοιπόν η δημιουργία κοινωνικής συναίνεσης, ώστε όχι μόνο να μην κουνηθεί φύλλο από δω και πέρα αλλά και για να σταματήσουν και οι απεργίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Απαραίτητο συνοδευτικό λίγα ψίχουλα κοινωνικής προστασίας, καθώς είναι βέβαιο ότι μετά την καταγραφή των πραγματικών αριθμών της ελληνικής οικονομίας τίποτα δεν θα είναι εφικτό.

Ακόμη και για τα stage που θα καταργήσει μόνο στο δημόσιο τομέα δεν είπε λέξη για το τι θα απογίνουν πάνω από 20.000 εργαζόμενοι σ’ αυτά. Προετοιμάζεται λοιπόν μία ακόμη μεγαλύτερη βουτιά στην εκμετάλλευση των εργαζομένων και της νεολαίας, αναλογιζόμενοι ότι και την περίοδο της ανάπτυξης τα κέρδη εκτινάσσονταν στα ύψη και η εξαθλίωση για τους εργαζόμενους δεν είχε τελειωμό.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: μπορούμε να περιμένουμε έστω και μία μέρα για να αρχίσει η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, ή θα πρέπει από αύριο να προετοιμαζόμαστε για τις πιο σκληρές μάχες που πρέπει να δώσουμε για να μπορέσουμε σήμερα και όχι σε κάποιο μακρινό μέλλον να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας;

Το σχήμα της νέας βάρδιας ήδη από τον Ιούλιο προσπαθεί με όλες τις αδυναμίες της (αδυναμίες που χαρακτηρίζουν γενικά το εργατικό κίνημα) να ψηλαφίσει μία τέτοια απάντηση. Γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε εργαζόμενοι λάστιχο, γιατί δεν μας φτάνουν 500, 600,ή 700 ευρώ για να ζήσουμε, γιατί τα καμένα δάση δεν μας αφήνουν να αναπνεύσουμε, γιατί…

Είναι επομένως απαραίτητο να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και δικαιώματα για λιγότερη δουλειά, μεγαλύτερους μισθούς, για διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, να ορίσουμε αλλιώς τις ανάγκες μας μακριά από τη μιζέρια του κέρδους και της εμπορευματοποίησης κάθε πλευράς της ζωής μας. Να ορίσουμε ως μέτρο του κοινωνικού πλούτου τον ελεύθερο χρόνο, για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητά μας.

Να ορίσουμε τα σύγχρονα δημοκρατικά δικαιώματα, διεκδικώντας τον έλεγχο όχι μόνο αυτών που παράγουμε, αλλά γιατί και πως παράγονται, ποιες ανάγκες και πως ικανοποιούνται. Για να έχουμε όχι μόνο πρόσβαση στη γνώση αλλά και συμμετοχή στην παραγωγή της. Για να μπορούμε να ζούμε αρμονικά με το περιβάλλον σε ανθρώπινες πόλεις.

Να αναπτύξουμε τις δικές μας ανεξάρτητες μορφές βάσης (επιτροπές αγώνα, σχήματα κλπ)για την οργάνωση και τον αγώνα, που θα ενοποιούν τους εργαζόμενους Έλληνες και ξένους, νέους και "παλιούς", ανεξάρτητα από τις σχέσεις εργασίας. μακριά από το γραφειοκρατικοποιημένο και αστικοποιημένο συνδικαλισμό για την ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κάθε επίδοξου διαχειριστή του κεφαλαίου.

Καλούμε λοιπόν συλλογικότητες των επισφαλώς εργαζόμενων και των νέων εργασιακών σχέσεων, εργατικά σχήματα, σωματεία και συνδικαλιστές, αλλά και κάθε συλλογικότητα που θέλει να παλέψει για της σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, σε σύσκεψη την Παρασκευή 30/10/2009, 7μ.μ., στο Πολυτεχνείο, για να ανοίξει η συζήτηση της εργατικής απάντησης στην κρίση και τη διοργάνωση πορείας για τις συμβάσεις από την ΓΣΕΕ προς το υπουργείο Εργασίας και συνέλευση μετά την πορεία, για να δείξουμε πως δεν περιμένουμε τίποτα από τη νέα κυβέρνηση του κεφαλαίου αλλά ούτε και από τα στηρίγματά της του αστικοποιημένου συνδικαλισμού, στεκόμαστε έμπρακτα πλάι σε αυτούς που ήδη βρίσκονται σε αγώνες, ανοίγουμε τη συζήτηση στους δρόμους για την πάλη ενόψει των νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, του προυπολογισμού του 2010, και κυρίως για μια συνολική εργατική και αντικαπιταλιστική απάντηση στην κρίση.


Τηλέφωνο Επικοινωνίας 6986059525

Δεν υπάρχουν σχόλια: